Influencer Röportaj Serisi – Konsol Üssü – Murat Sönmez

TIP Effect – Murat Sönmez Röportajı

TIP Effect Influencer Pazarlama Ajansı, Türkiye’nin birbirinden yetenekli  influencerlarıyla röportajlara başlıyor. Bu işe nasıl başladılar, nasıl popüler oldular, nasıl bir yol izlediler ve influencer olma yolundaki tavsiyeleri neler birlikte öğreneceğiz. İlk konuğumuz 7’den 70’e farklı yaşlardan bir çok hayrana sahip Murat Sönmez . Murat Bey’le  geçmiş işlerini, gelecek planlarını ve Konsol Üssü’nü konuştuk. Lafı fazla uzatmadan sizleri bu keyifli sohbetle baş başa bırakıyoruz.

TIP: Murat Bey merhaba, Tip Effect sayfalarına hoş geldiniz.  Bir çok hayranınız olmasına karşın yine de bu sayfalarda ilk kez sizle tanışacak kişiler için bize kendinizden bahseder misiniz? Murat Sönmez kimdir, oyun sektörüyle ilgilenmeye nasıl başladı, olaylar nasıl gelişti?

Murat Sönmez: Oyunlarla tanışmam çok çok eski zamanlara dinozorlar çağına dayanır ama ben o kadar uzağa gitmeyeyim. Oyunlarla ilgili basında yazmaya daha henüz oyun sektörü ortada yokken başladım. 90’lı yılların sonunda Radikal gazetesi ile haftalık olarak verilen PC! Dergisinde hem teknoloji hem de oyunlarla ilgili yazıları yazdım. Daha sonra bu dergi kapandı, ben de oyunlarla ilgili içerik üretmeye uzunca bir süre ara verdim. Ardından Konsolmaster adlı sitede yazmaya başladım ki ordan da Konsol Üssü doğdu.

Influencer Röportaj Serisi - Konsol Üssü - Murat Sönmez

TIP: Murat Bey, ilk videonuzu ne zaman çektiniz? Tepkiler nasıldı? Bu yolda ilerlemek isteyen kişilere neler önerirsiniz?

Murat Sönmez: İlk videomuzu 2009 yılının sonunda çektik. O zaman şu anda da Konsol Üssü’nde beraber video çektiğimiz Onur Kaya ile podcast yapıyorduk. Bir gün yaptığımız Podcast’i aynı zamanda videoya çektik ve o zamanlar popüler bir oluşum olan Televidyon’a gönderdik. Yani çektiğimiz ilk videoyu sadece biz ve Televidyonda’kiler izledi. Sonra herkese açık olan videomuzda 2010 Ocak ayında yayınlandı. Öyle muazzam bir tepki almadık, zamanla izleyici sayıları arttı. Video çekmek isteyenlere iki önerim var birincisi kendiniz olun ki bu samimiyeti getirir, ikincisi ise orijinal işler yapın ki bu da aradan sıyrılmanıza neden olur.

TIP: Onur Kaya ile nasıl tanıştınız? Konsol Üssü nasıl doğdu?

Murat Sönmez: Onur Kaya ile 2000’lerin ortasında o zaman popüler bir oyun forumu olan Endem.net’te tanıştık. Konsolmaster’da beraber yazıları yazıyorduk. Sonra podcast yapma fikri geldi. 5-6 ay poscast yaptık. Bu arada Televidyon adlı girişimi de ilgi ile izliyorduk. Şansımızı bir de biz deneyelim dedik, deneme videosu çektik. Bir baktık gelin konuşalım dediler. Biz de gittik konuştuk anlaştık. 1 ay sonra ilk videomuz yayınlanmıştı. Sonra 6 ay kadar sonra Televidyon kendi içinde bir değişime gitti, girişimi kuran Serdar Kuzuloğlu ayrıldı, akabinde biz de kendi sitemize geçtik ki 2010 yılının sonuna doğruydu.

TIP:  Murat Bey, videolarınızın içeriğini nasıl seçiyorsunuz? Sizin için dönüm noktası olan videonuz var mı, arkasındaki hikaye nedir?

Murat Sönmez: Videoların konusunu Onur ile birlikte buluyoruz. Gündem ile ilgili videolar olduğu gibi daha geniş konulu videolar da var. Bazı zamanlar tekrara düştüğümüzü hissedince oturup beyin fırtınası yapıyoruz ve daha önce yapmadığımız şeyleri yapmaya çalışıyoruz. Dönem noktası olan bir videomuz yok. Yani birden bizi patlatan bir video olmadı hiç, hep belli bir oran ile büyüdük.

TIP: Çekimlerinizi nerelerde yapıyorsunuz, hangi ekipman yada programları kullanıyorsunuz videonuzu hazırlarken? Bir videonun hazır olması ortalama kaç gün sürüyor?

Murat Sönmez: Çekimleri şu anda kendi stüdyomuzda yapıyoruz ama uzun zaman ev ortamında çektik. Ekipmanla pek ilgilenmem, şimdi şu kameranın şu modeli ile şu ayarlarda çekiyorum desem sallamış olurum. Eski Konsol Üssü’de cep telefonundan bozma bir blogger kamerası kullanıyorduk şimdi Phanasonic’in bir DSRL kamerasını kullanıyoruz. Videoların hazırlanış süresi videoya göre çok değişiklik gösteriyor. Örneğin karar videoları için bir hazırlık yapmıyoruz kısa sürüyor ama yeni açtığımız Orta Dünya kanalında bir videonun içeriğinin hazırlanması, çekimi, montajı 1 gün bazen 1.5 gün sürüyor.

TIP: Türkiye’de konsola olan ilgi sizce nasıl? Sonraki nesilde bu ilgi artabilir mi yoksa PC oyunculuğuna kayma olur mu?

Murat Sönmez: Türkiye’de konsollar kendi parasını kazanmaya başlamış oyuncuların cihazı. Uzunca yıllar PC karşısında kamburu çıkan oyuncu, bir zaman sonra ben neden kendime eziyet ediyorum diyor. Zaten o zamana kadar evine büyük ekran bir tv almış oluyor. İş yerinde bütün gün ensesinde boza pişmiş, eve gelince kendini salmak istiyor. Gençlerin ise kanı kaynadığı için 24 saat de masa başında otursa rahatsız olmuyor. Dolayısıyla PC oyunculuğuna bir kayma olacağını düşünmüyorum. Konsolun kendine has kültürü her zaman oyuncu çekecektir.

TIP: Sony, Türkiye oldukça aktif iken Microsoft’un Türkiye pazarında bu kadar pasif kalması sizce bir hata mı? Konsolların alınmasında belki de en önemli etken exclusive oyunlar iken, Microsoft’un bir çok  Xbox exclusive oyununu PC’ye de çıkarması sizce doğru bir karar mı?

Murat Sönmez: Exclusive oyunlar konusunda Microsoft bir karar verdi. Xbox markası için de bir karar verdi. Bu kararın doğru olup olmadığını bize zaman gösterecek. Ama şu anda konsol özel oyunların hala önemli olduğu bir dönemde, oyuncuların bu karara alışması biraz zor olacak gibi. Microsoft bir yandan Windows’un da kendi platformu olmasının bir yandan da Xbox gibi bir konsola sahip olmasının arasında kalmış gibi. Ben de ilgii ile izliyorum. Türkiye pazarında bu kadar geri kalınması ise, Türkiye’deki pazarın dünyanın geri kalanına göre oldukça ufak olması büyük etmen. Microsoft demek ki yıllarca Windows ve Office satmayı yeterli görmüş.

Influencer Röportaj Serisi - Konsol Üssü - Murat Sönmez

TIP: Youtube’da bir çok kanal var ama asıl değeri olan kanalların keşfedilemediği, bu hareketle de daha çok fark edilmesi gibi bir fikir var, “Youtube’un Dibi Hareketi”. Bu fikir nasıl gelişti, nasıl ilerliyor?

Murat Sönmez:
Aslında bu hareketin fikri eskiden de var. Eski Konsol Üssü’nden “Yerli Malı” diye bir formatımız vardı. Orda da kimler ne yapmış onu gösterir ve insanları o güzel yerlere yönlendirmeye çalışırdık. Çünkü biz her zaman dayanışmanın, çelme çalmaktan daha güçlü olduğuna inandık. 2008 yılında Konsolmaster ile oyunlarla ilgili içerik yapmaya başladığımızda şunu gördük. Hiçbir kimse başkalarının yaptığı işi övmüyor. Biz dedik ki, biz övelim. Başkasını övdük diye bizi takip edenler bizi terk edecek değil. Youtube’un Dibi Hareketi de yine aynı mantıkla çıktı. Değerli insanları öne çıkartalım ki değerli insanlar konuşulsun. Güzel de bir dalgalanma yarattı. Şu anda biraz duruldu, kendi aramızda neler yapılabilir konuşuyoruz ama şu anda bir fikir birliğine varamadık. Bakalım göreceğiz.

TIP:  Markalarla iş birlikleri süreci nasıl işliyor? Çalıştığınız markaları seçerken nasıl bir elemeden geçiriyorsunuz? Bir de genel olarak nasıl bir izleyici kitlesine sahipsiniz?

Murat Sönmez: Markalarla işbirliği kötü gidiyor. Çünkü markaların olayla ilgili bilgisi yok. Onlar tamamen PR şirketlerine teslim olmuş durumdalar. İşin kötüsü PR şirketleri de bilmiyor. Onlar da sadece instagram takipçi sayısına, Youtube abone sayısına bakıyorlar. Çünkü bizler hepimiz aslında bir excell dökümanında ilgili hücrelere yazılan sayılarız. Pr şirketi oraya ne kadar büyük sayı yazarsa, markaya o kadar yaranıyor, marka da vay ne güzel iş yaptık, şu kadar milyon adama ulaştık diyor. Ulaşılan milyonun gerçekten milyon olup olmadığı ile ilgilenen pek yok. O yüzden bizim gibi küçük kanalların hayatta kalabilmesi çok daha güç oluyor. Bizim kitlemizin yaşı büyük %95 oranında 17-45 yaş arasına hitap ediyoruz. Bizde slime yok kısacası 🙂

TIP: Yeni youtuberlara tavsiyeleriniz neler? Kalıcı başarının sırrı nedir sizce?

Murat Sönmez: Demin söylediğimiz söyleyeceğim. Kendiniz olun, orijinal olun. Kalıbınıza uymayan işe girmeyin. Youtube gibi bir mecrada özellikle bunlara ekleyebileceğim, kendinizi yenileyin. Biz bunu ne kadar başarabiliyoruz tartışılır ama devamlı yenilenmek önemli. Çünkü trendler değişiyor, zevkler değişiyor. Bunlara ayak uydurmak gerekir.
TIP: Murat Bey, gerek Youtube’da kanal açmak isteyen yeni kişilere verdiğiniz öneri ve örnekler gerekse geçmiş tecrübelerinizle dolu keyifli bir sohbet olduğu inancındayız. Konsol Üssü’nde ve bundan sonraki projelerinizde başarılar diliyoruz :).

Murat Sönmez: Ben teşekkür ederim. Umarım güzel olmuştur. Biz de sizleri ilgiliyle takip ediyoruz. Güzel işlerin sürmesi dileğiyle.